DHL отвори първия по рода си логистичен център у нас

Инвестицията в новата база е за 15 млн. лв.

Международният гигант в куриерските услуги DHL отвори първия по рода си логистичен център у нас. Той се намира в близост до Летище София и е възможно най-близо до пистите, което ще помогне за оптимизация на дейността на фирмата.

Проектът е на принципа build to suit като базата се изгражда по изискване на наемателя DHL. Тя е построена от дъщерната фирма на Bulgaria Airways Group „България Ер Меинтенанс” като инвестицията е за около 15 млн. лв., обясни пред Economic.bg изпълнителният директор на Bulgaria Airways Group Пламен Атанасов. Той добави, че времето, за което компанията взима логистичния център под наем е достатъчно, за да се изплатят вложените средства като има опция за два пъти продължаване на договора. „Опитваме се да облагородяваме цялата инфраструктура в тази зона около Летище София”, добави той.

Новото е и по-бързо

Основните приоритети, които новата локация дава на куриерската фирма са непосредствената близост до Летище София и достъп до перона, опростен и облекчен процес по отношение на входящите и изходящи пратки. „Сърцето на терминала е автоматичната машина за сортиране на пратки. Капацитетът на тази машина е да сортира до 3000 пратки в час. Всичко това в комбинация с три куриерски ръкава с директно натоварване на нашите превозни средства, които значително също съкращават нашите оперативни процеси в склада”, заяви управителят на DHL Румен Иванов. Целта на новата база е компанията да достига по-бързо и безпрепятствено до своите клиенти, добави още той.

По думите му DHL е отново пионер в експресната куриерска индустрия, реализирайки логистичен център от подобен мащаб. „Да се преместим от една локация в друга без абсолютно никакво сътресение в нашата оперативна работа и негативно отражение върху услугата, е феноменално”, каза още Румен Иванов.

DHL расте и у нас 

Новата сграда се разпростира на площ от над 10 000 кв. м и в нея работят над 300 служители. Проектът е реализиран в отговор на нарастващите обеми, които обработва компанията и към момента няма аналог в страната. 

Най-големите подобни автоматизирани системи се намират в основните разпределителни хъбове на DHL в Лайпциг (Германия), Брюксел (Белгия), Ийст Мидландс (Англия), Бергамо (Италия), Синсинати (САЩ), Хонг Конг (Китай).

„Това, което сме постигнали до момента по никакъв начин няма да ни направи спокойни, а напротив, ще продължим да търсим нови начини да повишаване и бързината и качеството на услугата си”, заключи ръководителят на дружеството.

"Горди сме, че вече и у нас имаме първата автоматизирана система, която има потенциал да се превърне в един от най-големите разпределителни хъбове за куриерски доставки и карго в региона”, каза управителят на DHL Експрес България.

DHL Eкспрес България инвестира и в своята регионална мрежа, като за период от три години, офисите в Пловдив, Бургас, Монтана и Велико Търново са изцяло обновени.

 Източник: Economic.bg