Ръст в печалбата отбелязва ЦКБ в края на третото тримесечие на 2019 година

В края на третото тримесечие общата сума на активите на "Централна кооперативна банка" АД е нараснала с 4.89% на годишна база и е на стойност 5.87 млрд. лева. Това става ясно от междинния счетоводен отчет на публичното дружество, което е част от портфолиото на публичния холдинг „Химимпорт“.

Банката поддържа стабилно развитие, като към края на септември заема осмо място в класацията на БНБ за търговските банки у нас по показателя "балансова стойност на активите".

В периода между януари и септември сумата на предоставените кредити и аванси от ЦКБ на клиенти нараства и възлиза на 2.36 млрд. лева, отчита още докладът за дейността на финансовата институция. Мениджърите отбелязват, че има ръст на тази сума и спрямо второто тримесечие на тази година.

В рамките на третото тримесечие не са отразявани операции от извънреден характер в отчета за печалбата или загубата, така че формираният финансов резултат е следствие  единствено от приходи и разходи, свързани с обичайната дейност на "Централна кооперативна банка" АД. Дружеството завършва деветмесечието с печалба от 34.70 млн. лева при 21.78 млн. лева в края на септември миналата година. Увеличението на положителния финансов резултат е следствие от по-високия нетен приход от лихви и от такси и комисионни, събрани от клиенти.

Основен акцент в дейността на ЦКБ през тази 2019 година е предоставянето на банкови услуги на населението - потребителски и ипотечни кредити, банкови карти и базираните на тях услуги, електронно банкиране  и разплащателни услуги. В същото време банката продължава да обслужва и големи корпоративни клиенти и малки и средни предприятия, като продължава да бъде една от водещите банки в България.