„България Еър“ обновява своя флот с нови модерни самолети Airbus A220

През 2023 година авиокомпания „България Еър“, част от водещото авиационно дружество „Бългериан Еъруейз Груп” ЕАД в холдинговата структура на „Химимпорт“ АД, стартира процес на обновление на своя въздушен флот с доставката и пускане в експлоатация на три нови, по-екологични и модерни самолети от семейството на Airbus А220. В периода от юли до ноември 2023 г. от фабриката в Канада до София пристигнаха 3 функционални самолети А220-300, като част от поръчката на националния превозвач за общо 7 самолета Airbus.

Новите попълнение на флота вече изпълняват редовни полети по вътрешни и международни линии на авиокомпанията и предоставят високо ниво на комфорт на пасажерите в бизнес класа и икономична класа, а също така имат значително по-нисък отпечатък върху околната среда в сравнение с предшествениците си.

Новите самолети от типа А220-300 разполагат с 8 места в бизнес класа и 135 в икономична. Нестандартната конфигурация на седалките 3 на 2 осигурява по-широка пътека и 80% настаняване на пътниците на предпочитаните седалки до прозорец или пътека. Други големи предимства са по-широките седалки в бизнес и икономична класа, USB портовете за зареждане  електронни устройства и увеличеният обем на багажните отделения. Размерът на илюминаторите в новия модел е увеличен с 50% в сравнение с предшествениците Airbus А320, което гарантира по-светла и уютна кабина за всички пътници, откъдето се разкрива невероятна гледка от 10 000 м височина.

Airbus А220 е с 25% по-нисък разход на гориво, вредните емисии са намалени с 25%, а шумовият отпечатък е с 34% по-нисък спрямо предишното поколение самолети. Това прави A220 изключително подходящ за летища в близост до градски части, а експлоатацията на самолетите е още една крачка напред в изпълнението на зелената политика на авиокомпанията.

През месец март 2024 г. се очаква доставката на следващия чисто нов самолет А220. Очаква се, след преминаване през процес на регистрация, четвъртият по ред самолет да влезе в търговска експлоатация съвсем скоро и да обслужва пътниците на „България Еър“ по всички дестинации на националния превозвач.

С подмяната на своя самолетен парк „България Еър“ още веднъж затвърждава стратегията си за разгръщане на портфолиото от предлагани услуги и усъвършенстване обслужването в полза на пътниците и техния комфорт.