Иво Каменов, СЕО на „Химимпорт“ с интервю за световното бизнес издание Newswеек

 „Работим за по-доброто икономическо бъдеще на България“, споделя изпълнителният директор на „Химимпорт“

След като през юли 2023 година публичният холдинг „Химимпорт“ регистрира над 50% ръст на годишните си приходи, компанията заслужено попадна под обектива на световно утвърденото бизнес списание Newsweek International, които определиха „Химимпорт“ като една от най-значимите компании за икономическото развитие на страната.

Атрактивна ли е България за чуждестранните инвеститори, как се изгражда успешна компания и каква е мисията на „Химимпорт“ – на тези и още въпроси специално за световния Newsweek отговори изпълнителният директор на „Химимпорт“ Иво Каменов. В ексклузивно интервю за списанието той обясни, че икономическото бъдеще на България се гради на компании, които увеличават доверието на международно ниво, развиват дългосрочни партньорства, а като водещ корпоративен лидер „Химимпорт“ работи за подобряване на икономическото бъдеще на страната.

„Бизнес моделът в България се развива и международното представяне е от решаващо значение за успеха. Движим се в правилната посока и се модернизирахме силно през последните 12 години. Манталитетът също се променя; това е отлично време за страната и чуждестранните инвеститори“, казва Иво Каменов.

Основана през 1990 г., „Химимпорт“ е една от най-големите и диверсифицирани компании в България, с почти 70 дъщерни дружества, работещи в цяла Европа в сферата на финансовите услуги, търговията и производството, транспорта, строителството и инженеринга и недвижимите имоти.

Силната финансова позиция на „Химимпорт“ и фокусът върху минимално излагане на риск, ефективност и рентабилност създава вълнуваща възможност. През миналата година, подхранван от 26% ръст на приходите от нефинансови дейности до 442,8 млн. лв., „Химимпорт“ регистрира годишен ръст на нетната печалба от 27,7% от 35,29 млн. лв. до 45,11 млн. лв. и към 2 юни 2023 г. компанията регистрира годишно увеличение на приходите от 54,82%.

 „Нашата цел е да направим България по-привлекателна. Постоянно настояваме повече чуждестранни инвеститори да дойдат и да работят тук“, казва изпълнителният директор на „Химимпорт“ в интервюто пред международната бизнес медия.

Иво Каменов коментира още една важна тенденция, която може да донесе позитиви за българската страна в близко бъдеще – изместването на веригите за доставки на световната бизнес общност от Азия. Изпълнителният директор на „Химимпорт“ вярва, че естествените силни страни на България в логистиката и производството биха ѝ позволят да се възползват от новите възможности и да привлекат нов капитал.

Много фабрики мигрират към Източна Европа, особено към България, благодарение на нашите ниски разходи за труд, силните логистични възможности, дължащи се на река Дунав, и образованата работна сила“, казва той и добавя, че това може да доведе до една позитивна и перспективна визия за развитието на икономическото бъдеще на България.

Цялото интервю на Иво Каменов, изпълнителен директор на „Химимпорт“, за световноизвестното списание Newsweek, може да прочетете тук:

Повече за публичния холдинг „Химимпорт“:

Началото на „Химимпорт“ датира от 1947 г. като външнотърговска фирма, специализирана в химически продукти. През следващото десетилетие „Химимпорт“ навлиза в износа на суровини за растителни материали, включително билки и етерични масла, полагайки основите за силен растеж през 90-те години, когато се регистрира като холдингова компания през 1997 г. През 2000-те и 2010-те холдингът „Химимпорт“ създаде и консолидира присъствието си в управлението на активи, речния и морския транспорт и авиоиндустрията чрез основаването на Bulgarian Airways Group – водещата авиационна компания в България – през 2003 г., която притежава Bulgaria Air – националния превозвач на България.

„Химимпорт“ вече предлага широка гама от финансови услуги чрез своите добре познати дъщерни дружества. Междувременно чрез компании като „Проучване и добив на нефт и газ“, единственото българско дружество, осъществяващо пълния комплекс от дейности по търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и газови находища, както и преработката на суров нефт до крайни продукти за пазара, „Химимпорт“ продължава да разширява присъствието си на пазара на петрол и природен газ и индустрията за биогорива.

Холдингът „Химимпорт“ се ползва с високо доверие както от публичния, така и от частния сектор – дъщерното дружество на компанията „Енергопроект“ е проектирало и изградило всички енергийни проекти в България, от малки водни отоплителни централи до големи топлоелектрически централи и електропреносната мрежа на страната. Понастоящем „Химимпорт“ е отворен за партньорства в и извън България и приветства инвестициите в регистрираните компании в портфолиото си.

През последните десетилетия „Химимпорт“ използва огромните си ресурси за подкрепа на различни социални инициативи и вижда своите инвестиции в човешки капитал като част от по-широка мисия за подобряване на възможностите в България.

В момента компанията предлага стипендии за водещи български университети и спонсорира множество престижни международни спортни състезания и организации, включително Националната асоциация по бойни изкуства, на която Каменов е председател. „Химимпорт“ построи и Спортен комплекс Варна – известен като Дворец на културата и спорта – най-големият модерен проект от този мащаб в България. Съоръжението включва футболен стадион по стандарта на FIFA, зали за гимнастика и фитнес, офиси и ресторанти.