кои сме ние

България Еър

„България Еър“ АД е акционерно дружество, национален превозвач на Република България. До 14 февруари 2007 г. едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на транспорта, след което дружеството е приватизирано. Собственик на капитала е Бългериан Еъруейз Груп ЕАД, а една от акциите с пореден №1 е собственост на българската държава. Капиталът на дружеството е 120 млн. лв. - 120 000 акции с номинална стойност 1000 лв.

Авиокомпанията е член на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната клирингова къща и BSP.

услуги

 1. 01

  Редовни полети от София до 20 основни града в Европа и Близкия изток: столици или големи градове в Германия, Великобритания, Швейцария, Испания, Франция, Италия, Чехия, Австрия, Холандия, Белгия, Гърция, Израел и Кипър, както и вътрешни полети до Варна и Бургас

 2. 02

  България Еър предлага на своите клиенти възможността да пътуват до над 400 града по света – Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка на базата на подписани споразумения за търговско партньорство с редица авиокомпании, сред които Air France, KLM, Qatar Airways, ITA Airways, IBERIA, TAROM, Aeroflot, Air Serbia, Aegean

 3. 03

  Чартърни и бизнес полети по заявка до над 100 дестинации. Самолетите на компанията се наемат целогодишно от големи туроператори за превоз на туристи до различни дестинации в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Предлагат се и така наречените "ad-hoc" чартъри - единични чартърни полети за корпоративни и частни клиенти

 4. 04

  Лизинг на самолети - самолетите се предлагат на "мокър" и "сух" лизинг на други авиокомпании в Европа и Близкия изтокзари

 5. 05

  Карго и пощенски превози - авиокомпанията работи с всички регистрирани спедитори на българския пазар и с избрани партньори на външните пазари

Основните цели на компанията са защита на съществуващия пазарен дял и подобряване на показателите за брой превозени пътници и среден приход от пътник.

„България Еър“  се стреми да отговори на всички нужди на своите клиенти, предоставяйки им най-високо качество и бързина на обслужване. Развитието и усъвършенстването на всички предлагани услуги продължава да бъде приоритет за националния превозвач.

 • Превозени пътници през 2021 (календарна година): 565 671; 2020 г. – 512 859 души (10% увеличение спрямо 2020 г.)
 • Превозени пътници през 2022 г. (календарна година): 632 000 (11,72 % увеличение спрямо 2021 г. с 66 329 пътници повече)
 • Превозени пътници през 2023 (календарна година): 729 550 души (близо 1 млн. повече спрямо предходната година)

През 2022 г. авиокомпания „България Еър“  започна изпълнението на амбициозната си програма за разширяване и оптимизиране на дейността си. Инвестира в модернизация на флота си, както и в технологии от последно поколение за по-ефективно управление на търговската дейност.

Основната част от инвестициите бяха насочени към подмяна на съществуващия самолетен парк с нова авиационна техника на концерна Airbus. Това позволи достигане до по-далечни дестинации, по-голяма ефективност, екологичност и цялостно подобряване на предоставяните услуги.

„България Еър“ има сключени договори за лизинг с ALC за седем самолета Airbus A220. От март 2023 г. „България Еър“  започна допълнително разширяване на своя флот с три нови самолета А220. Проектът ще продължи и през 2024 г., като в края на годината  авиокомпанията  ще има във флота си общо седем самолета А220. Пет от самолетите ще бъдат  Airbus A220-300, а два от тях ще бъдат версия A220-100.

Обновяването на въздушния флот на „България Еър“ с по-модерни, по-екологични и икономични самолети следва политиката на авиационния сектор за намаляване на отпечатъка върху околната среда. Новите самолети използват  с до 25% по-малко гориво, вредните емисии са значително намалени, а регистрираните нива на шум са намалени с 50%, което прави A220 изключително подходящ за летища в градски условия.

Конфигурацията на самолетите предлага повече комфорт и пространство за пътниците.

 • А220-300 разполага с общо 143 седалки – 8 в бизнес класа и 135 в икономична
 • А220 – 100 разполага със 118 седалки – 8 в бизнес класа и 110 в икономична

По-голямото разстояние между редовете и удобството на седалките гарантират максималният комфорт по време на полет. Илюминаторите на А220 осигуряват по-светла пътническа кабина, а по-широките багажни отделения се грижат целият багаж на пасажерите да бъде грижливо прибран по време на пътуването им.  Изброените предимства в комбинация с предлагането на безплатен кетъринг на борда повишава качеството на предлаганата транспортна услуга и потвърждава спазването на най-високите стандарти на обслужване, както в икономична, така и в бизнес класа.

„България Еър“ разпространява своя продукт на българския пазар чрез собствени търговски представителства в най-големите градове на страната, Центърът за обслужване на клиенти, както и онлайн чрез сайта www.air.bg и мобилното си приложение. Авиокомпанията продължава да разраства мрежата си от туристически агенции и туроператори, чрез които осигурява превоз на групи за входящ и изходящ туризъм, корпоративни клиенти и индивидуални пътници като част от пакетна услуга. Агентската мрежа, с която успешно си партнира авиокомпанията, наброява повече от 180 туристически агенции и туроператори в страната, както и с множество представители в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Разработена е управленска стратегия за ускорено развитие на търговската дейност и навлизане на нови пазари чрез разширяване на мрежата от полети, увеличаване на честотите на работа и привличане на нови клиенти чрез изгодни оферти за директни и трансферни полети, в зависимост от спецификата на всеки конкретен пазар. Спрямо данните за брой превозени пътници за 2023г. „България Еър“ е с най-висок пазарен дял сред редовните full service авиокомпании, опериращи от летище София.

В края на 2022г. националният превозвач въведе допълнителни онлайн услуги, които позволяват на всеки пътник да добави предпочитана услуга към своята резервация през уебсайта или мобилното приложение.

Най-продаваните услуги по редовните линии на „България Еър“ - избор на място в самолета, добавяне на допълнителен регистриран багаж, превоз на спортна екипировка или домашен любимец и др., вече са достъпни по всяко време на денонощието в процеса на резервация на полет или след закупуване на билет чрез опцията „Проверка на резервацията “.

Това е поредната стъпка, която авиокомпанията предприема в съответствие с мисията си да се грижи за пътниците, предлагайки им най-високо качество на обслужване и гарантирайки спокойно пътуване.

На базата на сключените Codeshare и SPA договори с други авиокомпании, „България Еър“ предостави уникалната възможност да разшири предлагането на удобни полети до големи градове с българско население в САЩ и Канада - Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Лас Вегас и Торонто. Благодарение на подписания през 2019 г. SPA договор с немската компания Condor, всички клиенти на България Ер могат да се възползват от удобни трансферни връзки през Франкфурт до някои от най-екзотичните кътчета на Земята - Малдиви, Занзибар, Пунта Кана, Сейшели, Мавриций , Куба и др. Освен това споразумението между двете авиокомпании обхваща четири континента, включително десетки дестинации в САЩ, Канада, Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Друго престижно сътрудничество на „България Еър“ е с Qatar Airways, в рамките на което се предлагат полети София-Доха, а оттам до всички дестинации, предлагани от катарската авиокомпания.

През 2022 г. авиокомпанията сключи нов SPA договор с Azerbaijan Airlines, който даде възможност на пътниците на двете авиокомпании да се възползват от преференциални цени на самолетни билети и по-достъпни резервационни класи за пътуване между София и Баку.

Наземното обслужване на „България Еър“ се извършва от Swissport.

Всички самолети се поддържат и обслужват в авиационната база на Lufthansa Technik в София.

 

ПОСЕТИ САЙТА НА БЪЛГАРИЯ ЕР