кои сме ние

Варнафери

Корабоплавателна компания „Варнафери” ООД, в която равни дялови участия имат Параходство „БМФ" и Параходство „БРП", е създадена с цел да осъществява железопътно - морски превози по линията Варна-Кавказ.

С пускането в експлоатация на ферибота „Варна" компанията ще изпълни задължението си като български морски превозвач по българо-руската спогодба по организиране на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ за превоз на стоки във вагони и камиони.

Тя е е официално открита на 03.03.2009 г. и е първата пряка транспортна линия между България и Русия. Като директна транспортна връзка тя спестява разстоянието между двете държави с близо 800 км, което е значително предимство за бизнеса и дава възможност за спестяване на средства, време и транзитни такси.

Варненският фериботен комплекс се намира на западния бряг на Белославското езеро /на 30 км от Варна/ и е едно от уникалните транспортни съоръжения в региона на Черно море, което позволява смяна на жп талигите от европейски /1435 мм/ на руски стандарт /1520 мм/ междурелсие и обратно. С това уникално предимство терминалът предлага един от най-късите и евтини пътища за товарите между Европа и Азия. Фериботният терминал Варна разполага с две корабни места, оборудвани с подемно-преходни мостове с по 5 коловоза на междурелсие - 1520 мм.

С влизане на новия български ферибот „Варна“, опериран от компанията „Варнафери,“ обемът на превозите и рентабилността на фериботната връзка значително ще бъдат увеличени, като капацитетът на ферибота е 42 стандартни вагона или 50 цистерни на главна палуба и 24 тежкотоварни автомобила на долна палуба. Корабът е оборудван и с луксозни каюти за екипажите на товарните автомобили. Планира се фериботът „Варна“ да извършва минимум по 50 пълни курса /Варна-Кавказ-Варна/ годишно, като разстоянието от 380 мор. мили между двете пристанища ще се преодолява за по-малко от две денонощия.

 

ПОСЕТИ САЙТА НА ВАРНАФЕРИ